Ułatwienia dostępu

  • Skalowanie treści 100%
  • Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

 „WARSZTATY KULINARNE- SMAKI NIEPODLEGŁOŚCI”

9 listopada 2018 r w Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej rozpoczął się nietypowo. Uczniowie mogli poczuć atmosferę lat 20-tych i 30- tych XX wieku. Na korytarzach można było podziwiać Panie i Panów w strojach sprzed 100 lat, w powietrzu unosiły się zapachy przygotowywanych potraw lat 20-tych ubiegłego stulecia, można było posmakować te potrawy oraz inne przekąski, które zostały zaprezentowane w liczbie 100.

W tym dniu została także przypomniana historia związana z utraceniem przez Polskę niepodległości oraz jej odzyskaniem po 123 latach podczas uroczystego apelu, który rozpoczął się o godz. 11:11 odśpiewaniem przez wszystkich obecnych Hymnu Państwowego. A to wszystko w ramach działań realizowanego projektu „Niepodległa”.

Uczniowie wszystkich klas od samego rana uczestniczyli w „Warsztatach kulinarnych”.Uczniowie klas VIII SP oraz klas gimnazjalnych zmierzyli się z potrawami lat 20-tych XX wieku: śledziami w oleju z cebulą, pasztetem z soczewicy, leguminą cytrynową, jajkami faszerowanymi, zupą z kwaśnej kapusty z kaszą oraz plackiem ziemniaczanym, zwanym także pyrczokiem.

Potrawę, którą mieli przygotować, poznali dopiero w piątek rano, w wyniku losowania przez jednego z przedstawicieli klasy. Po opadnięciu emocji związanych z losowaniem, zapoznaniem się z przepisem, uczniowie przystąpili do pracy w wyznaczonych salach. Pracowali z bardzo dużym zaangażowaniem i przejęciem, odkrywając radość z gotowania. W międzyczasie musieli przygotować także stanowisko, na którym zaprezentowane miało być ich danie.

Zadaniem pozostałych uczniów klas I – VII było przygotowanie przekąsek w liczbie 100. I tak pojawiły się owoce i warzywa w misternych kombinacjach, słodkości – babeczki, rogaliki, ciasta, kanapki, koreczki, krakersy z różnymi pastami, sałatki owocowe, warzywne i makaronowe, a także „pyry z gzikiem”.

Przygotowane potrawy i przekąski zaprezentowane zostały na przepięknie przygotowanych i udekorowanych stanowiskach, na których dominowały barwy biało-czerwone oraz jesienne.

Po uroczystym apelu zaproszeni goście, nauczyciele oraz uczniowie mogli podziwiać stanowiska, a przede wszystkim posmakować potraw i przekąsek.

Dziękujemy wszystkim za pomoc i zaangażowanie.

Organizatorki:

 

Aleksandra Józefiak

Justyna Przybylak

Aleksandra Józefiak